Nakup kolesa

27 April 2020

Odločili ste se za nakup kolesa. Seveda, saj je kolesarjenje  priljubljena oblika rekreacije in posledično se je na trgu pojavila ogromna ponudba preko številnih ponudnikov, ki dejansko niti ne vedo kaj prodajajo.  To pa zna biti zelo nevarno, saj je potrebno pri vsakemu kupcu ponudbo uskladiti z njegovimi željami in potrebami.

Nakup glede na tip kolesa:
Prodajalec vam lahko proda univerzalno kolo , ki pa dejansko ne obstaja. Pri nakupu takega univerzalnega kolesa vas lahko kaj hitro boli hrbet, noge, oziroma sklepi.  Pri tipu kolesa morate vedno prodajalcu pojasniti koliko km nameravate prevozit, kakšna bo podlaga, kjer se boste vozili in kakšen je vaš slog vožnje. Le tako bo prodajalec lahko pravilno priporočal pravi nikakor ne univerzalni tip kolesa.

Nakup glede na sestavne dele:
Nakup glede na materiale in sestavne dele je zelo popularen način prodaje kolesa, saj lahko le en kvaliteten sestavni del zelo hitro naredi celotno sestavo kvalitetno pa četudi dejansko to ni tako. Tudi materiali kot so titan in  karbon ali magnezij so materiali, ki  lahko drastično zvišajo ceno kolesu, malenkostno znižajo težo kolesa. Veliko kupcev lahko tako hitro kupi bistveno dražje kolo, ki pa nima top sestavnih delov, ki bi jih moralo imeti.

Nakup glede na ceno kolesa:
Tudi zelo popularen načn nakupivanja je nakup na najnižjo ceno. V tem primeru tako prodajalci kakor kupci kaj hitro pomešajo hruške in jabolke. Skratka določeni prodajalci, ki kupujejo na zalogo prodajajo z velikimi popusti modele koles, ki bi jih lahko drugje kupili malenkostno dražje ampak bistveno bolj kvalitetno. Tudi kupci, ki kupujejo na ceno, velikokrat gledajo na blagovno znamko in ceno. Toda električni Cube lahko stane 2.200 EUR ali pa 5.000 EUR. Seveda pa se ta dva kolesa bistveno razlikujeta. 

Nakup kolesa ni postopek, ki bi ga naredili na 123, zato je zelo pomembno, da pred vprašanjem cene resnično dobro pomislite za kakšen namen boste uporabljali kolo, ter to tudi zaupajte prodajalcu, ki pa vam mora ponuditi najboljše kolo znotraj vašega budgeta. In ko imate tak seznam sestavljen, ko preverite kakšen je postopek reklamiranja, servisiranja in odprave morebitnih težav, šele  nato se odločite kje boste kolo dejansko kupili.